Косово е богато на културно наследство



Източник: SE Times

Един от спорните въпроси в преговорите за статута на Косово между косовските албанци и сърбите е този за културното наследство. По време на седмия кръг от преговорите през юли двудневната сесия бе посветена на защитата на религиозното и културното наследство. Двете страни не намериха общи позиции по много въпроси, включително по отношение на призивите на Сърбия за защитни зони около 39 православни манастири, църкви и други обекти.

Сърбите сматат провинцията за люлка на държавата и духовността си от Средновековието насам. Някога Косово е било смятано за културен център на Сърбия. Битката при Косово поле от 1389 г., когато сръбските благородници се опълчват срещу турците, се смята за едно от най-важните събития в сръбската история, вдъхновило поколения сърби, които са се борили за свободата си през вековете. След тази битка турците покоряват Сърбия и тяхното владичество продължава 500 години.

Албанците, от друга страна, се смятат за потомци на илирите, народ от предримската епоха, който изчезва през 3-и век. Това потекло дава основание на мнозинството в провинцията да твърди, че е "коренното местно население на Балканите".

За това обаче няма солидни научни доказателства. Сръбските историци твърдят, че през 10-и век, когато сръбските племена населяват областта, Косово е било почти безлюдно. Много от културните паметници в Косово произхождат от Средновековието, когато сръбският владетел Стефан Неманя (1166-1199 г.) обединява разделените земи и полага основите на процъфтяваща средновековна държава. Разцветът на художественото творчество, което оставя своя отпечатък върху паметниците в Косово, датира от този период и продължава до Битката при Косово поле през 1389 г., когато провинцията попада под турско владичество.

Някои от най-красивите образци на византийската архитектура се намират в днешно Косово – кръстопът на различни култури, традиции и влияния. Днес в Косово има внушителен брой православни църкви и манастири от Средновековието, строени във византийски стил.

Едни от най-важните паметници са православният манастир "Високи Дечани", построен през 1334 г., катедралата "Св. Богородица Левишка" в Призрен, построена през 1307 г., и манастирът в Грачаница, датиращ от 1320 г. Тези паметници, вдъхновени от византийската архитектура, са били строени най-вече от западни майстори и се отличават с изключително красиви стенописи на сцени от евангелията, както и с избрани портрети на сръбски владетели от онова време.

Синтезът между западни и византийски средовековни традиции, на романския стил в архитектурата, който се открива в сръбско-византийските стенописи, е в основата на голяма част от богатото културно наследство в Косово.

В последните години Комитетът за световно наследство на Организацията за образование, наука и култура на ООН (ЮНЕСКО) одобри включването на някои паметници в своя списък, като манастира "Високи Дечани" през 2004 г., правейки ги част от културното наследство на всички косовари.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...