Ватикана реабилитира и Мартин ЛутерМоже да харесате още...

8 Отговори

 1. ieromonah Ioan каза:

  Тая папа съвсем е отишла. Сега остана да се реабилитират и кръстоносните походи, в крайна сметка те целяха не разкол, а утвърждаване власта на папата. Но извода от статията направо ме съсипа: „това би дало възможност за икуменически диалог, а би довело и до намаляване на различията между двете Църкви.“ Кои две църкви бе братя? Нали папата каза не отдавна, че Господ бил създал една църква и това е католическата(папистка) църква? Еретиците протестанти просто нямат шанс. Или минават под неговата шапка или си гният во веки в собствения сос.

 2. Дон Кихот каза:

  „Реално на територията на България живеят 6.5 млн. души. Средата на века ще са под 5 млн. От тях между 2 и 3 млн. ще са цигани. 3 март ли? Че то ще е само Банго Васил от 1 януари до 31 декември“ (http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2909&sectionid=5&id=0001001)

 3. chicago каза:

  kakva e tazi reabilitatsia,nali papata e nepogreshim.da zeme da priznae i mormonite i stsientolozite ta da si obshtuva i s teh.

 4. sandi каза:

  Сладури !!! Да се просълзи човек !

 5. p_stefanos каза:

  Божията благодат никъде не преминава (още по-малко пък може да бъде „заключена“), а пребъдва неизменно и единствено в църквата, съградената Месия, Сина на Живия Бог. Епископите са такива само в църквата. Словото Божие е такова само в църквата.
  Като се отделиш от църквата епископите стават актьори, а Словото Божие – текст.
  Намеренията на Лутер не са били разколнически, а оздравителни в началото, но после честолюбието и озлоблението му го подвеждат и действията му стават съзнателно разколнически.
  Както се казва – нежелано, но законно дете на римската църква.
  Съвсем отделен е въпросът, че Бог и така може да действа, защато по това време и Западната и Източната църква са изкривили много евангелското учение с човешки интерпретации. В това отношение протестантизмът носи някаква полза. Изобщо – и в църквата е нужна опозиция. Защото човеците имат склонността да се опиват от властта и да се самозабравят.
  Тъй като информацията е от светски източник, подозирам, че е много неточна и далеч от истинските намерения на Ватикана.

 6. Дон Кихот каза:

  Бенедикт и Вартоломей са се молили вчера заедно на латински език в параклиса „Папа Урбан VІІІ“ във Ватикана. –

  http://www.zenit.org/article-21986?l=english

 7. Дон Кихот каза:

  Протестантите не подозират в какъв стар капан са попаднали. Техният бащица Лутер е монах от Августинския орден, а Августин е бивш манихей. Спасението само с вяра и само с благодат не е нищо друго, освен гностическа ерес (вж. моята книга „Ялдаваот. История и учение на гностическата религия“ под печат в изд. „Омофор“).

 8. skitnik каза:

  А какво друго е спасениетп освен благодат.Нали по думите на св.Атанасий-„Бог стана човек по природа,за да могат човеците да станат богове ПО БЛАГОДАТ“ .Никой никъде не е казал ,че освен благодатта имаме нужда и от още нещо.Друг е въпроса,кой как разбира вярата и благодатта Божия,дали само като интелектуално допускане на достоверността на определени твърдения или като жив опит,дали само като незаслужена милост или и като сила Божия за спасение на всеки вярващ.Така че разбирането за вярата и благодатта може да са по-близо до гностицизма,а не твърдението,че спасението е „…по благодат,чрез вяра …“