Ватикана реабилитира и Мартин ЛутерВсеки ден

Малко след Галилей и Мартин Лутер ще бъде най-сетне реабилитиран, съобщава "Таймс". През септември 2008 г. папа Бенедикт XVI ще обнародва документ, с който отлъченият от Църквата през 1520 г. немски теолог ще бъде оправдан по обвиненията му в ерес. Мартин Лутер е вдъхновител на Реформацията, която разделя Католическата църква на две.

Свързаните с Лутер и лутеранството проблеми ще бъдат обдсъдени на семинар, който ежегодно се провежда в лятната резиденция на Бенедикт XVI Кастел Гандолфо. В дискусията ще вземат участие 40 теолози. Главната тема на семинара е апостолската благодат. Католическата църква смята, че благодатта, дадена от Иисус на апостолите, преминава върху техните приемници – епископите. Протестантите твърдят, че благодатта е заключена единствено в Божието слово, а не в самите свещеници. Според Лутер единствено Библията трябва да бъде авторитет по въпросите на вярата, следователно народите трябва да имат възможност да четат Светото писание на собствения си език – между 1524 и 1542 г. и той сам превежда Светото писание на немски.

Съвременните ватикански теолози са готови да признаят, че намеренията на Мартин Лутер не са били разколнически – според тях той само се е стремил да очисти църквата от порочната практика на индулгенциите и други явления, водещи до корупция. Както предполага "Таймс", това е опит да се преразгледат официално отношенията на Ватикана с лутеранството, както и кампания по смекчаването на образа на консервативния Свети отец. Ако тази инициатива тръгне добре, това би дало възможност за икуменически диалог, а би довело и до намаляване на различията между двете Църкви.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...