Дарвин на подсъдимата скамейка


Източник: Комсомольская правда

На 25 октомври в Петербург се състоя първото съдебно заседание по делото "Шрайбер срещу Дарвин". Както Православие БГ вече писа, петербургската ученичка Мария Шрайбер е завела дело срещу руското Министерство на просветата. Недоволството на момичето е предизвикано от учението на Дарвин, което тя е принудена да изучава в училище. Тъжителката, която беше представена в съдебната зала от своя баща и от адвоката си, поиска "лъжливата и ненаучна" теория за произхода на човека от маймуната да престане да се налага като доминираща концепция. Следващото заседание по делото е насрочено на 13 декември.

Коментар на представител на Руската православна църква

Секретарят по въпросите на църковно-обществените връзки на Московската патриаршия отец Михаил Дудко заяви следното във връзка със съдебния процес:

"Хипотезата на Чарлз Дарвин противоречи на християнския мироглед, според който светът е бил сътворен, а не се е формирал чрез естествена еволюция. Разбира се, теорията на еволюцията има право да съществува и да бъде преподавана, но не и като безалтернативна и единствено научна версия за произхода на света. Естествено по-добре е тези въпроси да се решават без обръщане към юридическите инстанции. Но и такава форма, при която вярващите защитават в съда своите права, има правото на съществуване".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...