Забраниха абортите в Никарагуа



Източник: News.bg

Президентът на Никарагуа Енрике Боланос наложи цялостна забрана на абортите, включително и при случаите, в които е застрашен животът на жената, съобщава Би Би Си.

Досега абортите бяха допустими единствено при подобни обстоятелства. За тази цел се изискваше документ от трима лекари, които да удостоверяват здравословното състояние на майката.

За аборт без основание законът налагаше на жената и на лекаря присъда до 6 години затвор.

„Новият закон забранява правото на аборт, което допуска екзекуцията на невинен живот в утробата на майката и по този начин нарушава Конституцията на Никарагуа, осигуряваща протекция на неродения живот", се казва в изявлението на президента.

85% от гражданите на Никарагуа са католици и одобряват забраната на абортите. Подобни ограничения съществуват в Чили и в Ел Салвадор.

Все пак в някои латиноамерикански страни абортите са разрешени в случаите, когато е застрашен животът на майката. В Колумбия абортите са позволени при изнасилване, кръвосмешение или в случаите, когато е застрашен животът и на майката и на детето.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...