Косово – сръбската Голгота


Албумът "Косово – Сръбската Голгота" е издаден с благословията на Рашко-Призренския и Косовско-Метохийския епископ Артемий. Всяко описано събитие е придружено с авторски или архивни снимки. Използвано е голямо количество статистическа информация. Приложението съдържа факти, цитати от закони, списъци на манастирите и енориите на Косово и Метохия.

"Косово – сръбската Голгота". Така се нарича албумът на Наталия Батраева, издаден в Москва в края на 2006 г. Трудно е да се определи точно жанрът на това издание: фотоалбум, публицистика, репортаж… Книгата е написана след "случайно" пътуване до Косово и съдържа впечатления от видяното.

В първите редове авторката се опитва да обясни причината, която я е накарала да напише тази книга: "До определен момент аз фактически не се интересувах от косовския проблем – та нали всичко, което се вършеше там, беше толкова далеч от нас… Не се интересувах до момента, в който видях с очите си това. Незнанието и равнодушието се разпръснаха, заместени с учудване и страх. Аз сравнявах албанските семейства, напомнящи малки детски градини, със семействата на моите руски приятели, отглеждащи по едно дете. Наблюдавах колко господарски, като стопани се разполагат шиптарите (косовските албанци) върху земите на Стара Сърбия. Изпитах леден страх, когато заедно с други граждански лица се оказах в центъра на днес вече поалбанчения град Печ. Потресе ме мащабът и безчовечността на бедствието, сполетяло този славянски народ в центъра на Европа.

Разбрах, че Косово може да се повтори и в моята родна Южна Русия, или в Астраханска област, или нейде из Ставрополието, или…".

Книгата съдържа поредица от разкази за обикновените сърби, жители на Косово. Жителите на село Велика Хоча, обединили се в едно духовно семейство; майките от село Гораждевац, оплакващи гибелта на своите синове; сърбинът Боян и украинката Антонина, венчаващи се във взривен храм; монахини, живеещи под денонощна охрана в добре укрепения манастир "Печка Патриаршия" в покрайнините на град Печ; отец Дамаскин, продаващ свещи в манастира "Дечани" и прибиращ като нещо обикновено оръжието на военните посетители на храма. Тези и много други хора са неизмислените герои на книгата. Техният всекидневен живот се е превърнал в подвиг, защото "далеч не всеки на дело, а не на думи доказва своята вярност към Онзи, който е познал Сам цялата дълбочина на човешката злоба".

Албумът "Косово – Сръбската Голгота" е издаден с благословията на Рашко-Призренския и Косовско-Метохийския епископ Артемий. Всяко описано събитие е придружено с авторски или архивни снимки. Използвано е голямо количество статистическа информация. Приложението съдържа факти, цитати от закони, списъци на манастирите и енориите на Косово и Метохия.

Семейството и монашество – това е основата на тяхното съществуване в разпънатото на кръст Косово, смятат косовските сърби. "Сигурни сме, че сръбската трагедия в Косово и Метохия ще отвори очите на руската общественост, защото това, което се върши в момента при нас, е може би генерална репетиция на това, което Западът възнамерява да направи с Русия", казва владика Артемий.

Повече информация за книгата и за ситуацията в Косово можете да намерите на сайта www.kosovo-rus.narod.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...