Охрид ще е град-музей 

Източник: News bg

В най-скоро време в Македония ще бъде приет специален закон за защитата на Охрид, който е в списъка на защитените градове на ЮНЕСКО, съобщи министерството на културата на Македония, пише в. "Вест".
Готов е проектът за консервация на фреските в църквата "Света София", който ще бъде осъществен от експерти от Виена, а средства ще се търсят от ЮНЕСКО.

 

Държавният секретар в министерството на културата Елизабета Канчевска-Милевска обясни, че по този начин много по-лесно ще се стига до фондовете на ЮНЕСКО за различни проекти от областта на защитата и до други заеми и дарения.
Тя подчерта, че Охрид, макар дълги години да е под защитата на ЮНЕСКО, изобщо не използвал фондовете, с които разполагал. За последен път това е направено през 1981 г., когато са получени 20 000 долара дарение.
Освен закона, ще бъдат преразгледани и границите и зоните, които се намират под защитата на ЮНЕСКО, ще бъде утвърден и начинът на управление на района.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...