Дарвин спечели дело в руски съд




Източник: CNews

Петербургският съд отказа да удовлетвори иска на 16-годишната ученичка Мария Шрайбер срещу преподаването на теорията на Дарвин в училище.

Мария Шрайбер и нейният баща Кирил Шрайбер са завели дело срещу министерството на просветата на Русия за нарушаване на правата на човека чрез налагане на теорията на Дарвин като единствена истина в общообразователните училища. Те смятат, че на учениците трябва да се преподава както еволюционната теория на Дарвин, така и креационистката теория (учение, според което светът е сътворен за 6 дни в съответствие с текста на Библията – прев.). Според тъжителите теорията на Дарвин е лъжлива, защото "не е потвърдена от фактите и археологическите данни". За тях тя е антирелигиозна, антинаучна и основана "върху марксистко-ленинските идеологически принципи".

Интересите на Мария в съда бяха представлявани от баща й Кирил Шрайбер. Самата тъжителка е напуснала училище, за да не изучава теорията на еволюцията, която оскърбява религиозните й чувства, и в момента се намира извън пределите на Русия – в Доминиканската република. След огласяването на решението на съда Кирил Шрайбер заяви, че ще го обжалва в по-горна съдебна инстанция.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...