Слово на патриарх Алексий на откриването на Световната среща на религиозните лидери


Източник: Патриархия.Ру

Уважаеми Владимир Владимирович! Ваше Светейшество, Ваши Блаженства, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, почитаеми ръководители и представители на религиозните общности по света, скъпи гости!

Сърдечно ви приветствам на московска земя. Благодаря ви, че отговорихте на поканата на Руската православна църква и другите верски общности, които влизат в Междурелигиозния съвет на Русия.

Днес сме принудени често да слушаме за братоубийствени конфликти, за терористични заплахи, за прояви на нетърпимост и ксенофобия, за напредваща нравствена деградация на обществото, за екологична криза. Ние приветстваме усилията на властите от различни страни, насочени към преодоляване на всички тези недъзи на нашето съвремие. Но дали тези проблеми могат да бъдат решени само с помощта на закони, военни и полицейски акции? Можем ли да разчитаме само на средствата на политиката и икономиката?

Историята и съвременността показват, че ако народите нямат трайна духовна и нравствена основа в своя живот и не познават добре религиозната си традиция, те не могат да се противопоставят ефективно на раздорите, насилието, пороците, екстремизма и терора.

С нравственото състояние на личността и обществото са свързани икономиката, екологията, здравето и другите сфери на човешкия живот. Не можем да разчитаме на истински успех в тях, ако не се опираме върху цялостта на човешката личност, ако не храним добри намерения в сърцето си. Но към нравственото съвършенство води само пътят на свободата – нали човекът трябва доброволно да следва нравствения закон и гражданските норми. Затова за решаването на проблемите на съвременността е толкова важен задружният глас на религиозните лидери, призоваващи хората към мир, правда и добро.

Различните религии имат общи позиции не в сферата на вероучението, а в сферата на нравствеността, а също и в оценката на обществените процеси. Убеден съм, че ще можем да формулираме общо мнение по много от темите, предложени за обсъждане на срещата. Вярвам, че това ще ни помогне да избегнем много трагични проблеми, да не допуснем превръщането на етническите конфликти в религиозни, да сложим край на експанзията на разрушителните псевдорелигиозни течения.

Радостно е, че това толкова представително събрание на духовните лидери се е събрало на руска земя, защото вековният опит на нашата страна свидетелства: хора с различна вяра могат да живеят заедно в мир. В нашия регион никога не е имало религиозни войни, напротив, притежаваме уникален опит на хармонично съвместно съществуване на религиите и културите. И днес ние виждаме как благодарение на диалога разнообразието става фактор не на разделението, а на сближаването на народите и религиите. Смятам, че този опит заслужава вниманието на световната религиозна общност. "И тъй – казва Светото писание – да търсим това, което служи на мира и взаимното назидаване" (Рим. 14: 19).

Световната среща на религиозните лидери протича в навечерието на срещата на лидерите на водещите страни в света, която ще стане в Санкт-Петербург. Надявам се, че позицията на религиозните лидери ще бъде чута не само от нашите вярващи, но и от ръководителите на държавите от "Г-8" и на другите страни в Европа и по света. Убеден съм, че общите усилия на представителите на властта, членовете на нашите религиозни общини и цялото гражданско общество ще се развиват и ще послужат за доброто на хората.

Още веднъж приветствам религиозните лидери, събрали се в Москва на Световната среща. Дано нашето общуване, нашият съвместен труд помогнат за сближаването и сътрудничеството на народите, за утвърждаването на мира и съгласието на Земята.

Позволете ми да смятам Световната среща за открита.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...