Православна ИсландияИзточник: BG Islandia

Малко известен факт е, че Исландия е била единствената необитавана страна в света, която е открита и заселена от православни християнски монаси. Сега след близо 1000 годишно прекъсване от есента на 2005 година в Исландия има отново редовен православен християнски живот.

Православни служби се извършват от руската православна община "Св. Николай Чудотворец" на църковно-славянски и други славянски езици.

Както е известно, в Исландия националната църква и държавата не са разделени. Църковните общности получават дотации от държавата за всеки един човек живеещ в Исландия (около 500 крони на месец). Всеки живеещ в страната автоматично се приема за член на националната евангелистко-лутеранска църква на Исландия освен ако не укаже друго. Това може да се промени в Националния регистър. На бланките там има указани 28 официално регистрирани религиозни общности като две от тях са Православни: сръбската "Рождество на Пресвета Богородица" и руската енория на Московсковската Патриаршия в Рейкявик.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...