Православният подход


Източник: The Clarion-Ledger

Православният храм "Свето Възкресение" в Клинтън, Мисисипи се мести в бивша презвитерианска църква

Със своите обикновени бели стени, пурпурен килим и подредени в редици пейки интериорът на бившата презвитерианска църква би бил подходящ за всяка християнска деноминация. Но паството, което е купило островърхата тухлена сграда, е премахнало повечето от нейното оборудване, за да подготви църквата за преустройство, което ще предложи един поглед към Царството.

“Православният храм се разбира като място за среща с Бога”, казва о. Пол Йергер, свещеник в православната църква "Свето Възкресение", която неотдавна е купила постройката. “Това е една космическа среща на Бога и човека, на Небето и Земята.”

Със своите приблизително 2 милиона верни в Северна Америка православните християни остават малцинство в САЩ.

Но Православието в Юга е във възход. През последните три десетилетия православните църкви в южните щати са се увеличили от няколко църковни общини до повече от 60 църкви и мисии, простиращи се от Вирджиния до Ню Мексико.

На повечето църкви, които купуват сгради, някога използвани от различни деноминации, не им се налага да преустройват значително вътрешното пространство, за да отговори на техните традиции. Но православното богослужение е толкова различно, че преместването на църквата "Свето Възкресение" изисква определени промени.

Махнат е амвонът, пейките и органът. Пурпурният килим също е махнат, за да се открие застланият с плочи под, а белите стени са боядисани в небесно синьо и земно кафяво. Всички промени спомагат за създаването на едно традиционно православно богослужебно пространство, което е предназначено да помогне на верните да преживеят опитно Божието царство на Земята.

“Защото ние православните възприемаме храма преди всичко като място за богослужение”, казва о. Пол. “В нашето богослужение ние се съединяваме с Христос и светиите.”

Православният храм Свето Възкресение в Клинтън, Мисисипи е в юрисдикцията на Православната църква в Америка.

Превод със съкращения: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...