Православното образование в Кения


cna.org.cy

Около 160 африкански студенти се дипломираха наскоро от Патриаршеската семинария и Педагогическото училище на Православната архиепископия в Найроби, Кения [Александрийска патриаршия].

Тържествената церемония по връчването на дипломите се състоя в присъствието на вицепрезидента на Кения, чуждестранни посланици и хиляди африканци, роднини и приятели на Архиепископията.

В изявление пред CNA Негово Блаженство Кенийският архиепископ Макарий каза, че Педагогическото училище е създадено преди четири години, а Патриаршеската семинария “Архиепископ Макарий ІІІ” – преди 25 години, откъдето са се дипломирали досега 1000 души – учители и свещеници.

Дипломите на Патриаршеската семинария се признават от европейски и американски университети. Дипломантите са от различни африкански страни – Кения, Уганда, Танзания, Зимбабве и Конго.

Семинарията се грижи за африкански младежи, които, след като се образоват в Православната вяра, служат като свещеници и мисионери на африканския континент.

В Кения има около 200 православни свещеници, 300 енории и почти един милион православни африканци.

Студентите на Педагогическото училище са от Кения и тяхното назначаване за учители е гарантирано, веднага щом се дипломират.

Негово Блаженство каза пред CNA, че студентите в Православната патриаршеска семинария “Архиепископ Макарий ІІІ” в Найроби получават всичко безплатно, включително храна и настаняване, а половината от студентите в Педагогическото училище получават стипендии от Архиепископията.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...