Путин и папата „очи в очи“ във Ватикана



Източник: InoPressa – La Stampa

Владимир Путин ще се срещне с Бенедикт XVI за пръв път, но това няма да e първото му стъпване във Ватикана. Той вече два пъти е минавал през Бронзовите порти – през 2000 и 2003 г., когато глава на Ватикана беше Йоан Павел II. И в двата случая Путин отказа да повтори поканата, която Горбачев и Елцин бяха отправили към папата-поляк – да посети "третия Рим".

На 13 март Владимир Путин ще посети Ватикана и ще се срещне с Бенедикт XVI. Това ще е първата среща на руския "цар" и римския понтифекс, но вероятно и този път няма да се обсъжда все още далечната възможност главата на Католическата църква да посети Москва. Въпреки това не е изключено, че в близко бъдеще ще бъде разгледан въпросът за среща на "неутрална територия" (Австрия или Унгария) на Бенедикт XVI и Патриарха на цяла Русия Алексий II.

Владимир Путин ще се срещне с Бенедикт XVI за пръв път, но това няма да първото му стъпване във Ватикана. Той вече два пъти е минавал през Бронзовите порти – през 2000 и 2003 г., когато глава на Ватикана беше Йоан Павел II. И в двата случая Путин отказа да повтори поканата, която Горбачев и Елцин бяха отправили към папата-поляк – да посети "третия Рим".

И този път не следва да очакваме това от Путин. Заедно с това, както съобщава AsiaNews, от тази "среща на върха" се очакват важни новини. Не е изключено, че в състава на делегацията ще има представител на Московската патриаршия. Путин е вярващ човек; както по религиозни, така и по политически причини той ще се въздържи от постъпки, които не биха се харесали на Патриарха.

Във Ватикана очакват с удоволствие тази среща: "Тази визита е сигнал за положителни промени в отношенията между Рим и Москва, независимо че не е планирана покана за Папата да посети Москва". През октомври миналата година предположението, че Папата може да посети Москва, предизвика негативна реакция у представители на Патриаршията. "Такава визита не се планира", беше техният коментар. Кардинал Валтер Каспер потвърди, че темата за папското посещение в Москва наистина не е на дневен ред. Заедно с това той не изключи възможността главите на двете Църкви да се срещнат в някой друг град освен Москва и Рим.

По времето на Бенедикт XVI отношенията станаха по-спокойни, въпреки че православните продължават да обвиняват католиците в прозелитизъм. Както е известно, през 1990 г. Горбачов подписа закон, предоставящ свобода на действията на всички религиозни групи. Следващият закон, приет през 1997 г., направи опит да блокира разпространението на нови религии в страната. Към тях беше причислена и Католическата църква, въпреки че тя е имала в Русия епархии и структури още от царско време. За изострянето на ситуацията помогнаха и местните власти, често твърде чувствителни към натиска от страна на православните духовници.

Напрежението стигна връхната си точка през 2002 г., когато на някои католически свещеници, отдавна работили в Русия, беше отказано продължаване на престоя им. Путин беше един от малцината държавни глави, които не присъстваха на погребението на Йоан Павел II. В поздравителното си послание към Бенедикт XVI по случай началото на неговия понтификат той обаче изрази желание да "придвижи напред конструктивния диалог" с Ватикана.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...