Русия се прощава с Алексий ІІ


funeral of the Russian Orthodox Patriarch Alexy IIХиляди хора чакат на опашка пред московския храм "Христос Спасител", за да се поклонят пред ковчега на патриарха на Москва и цяла Русия Алексий. Както съобщават руските медии, храмът е препълнен с народ: свещеници, монаси, монахини, обикновени вярващи. Много хора плачат, жените са с черни забрадки. Мнозина са дошли с децата си, довели са цeлите си семейства.

Край ковчега с тялото на Алексий II върви безкрайна върволица от вярващи, дошли да се сбогуват с патриарха. Хората бързо минават край него, покланяйки се и кръстейки се.

Сбогуването с Алексий II е продължавало през цялата нощ. Денонощно без прекъсване над тялото се чете Евангелието и заупокойни молитви.

Огромни купища цветя, високи на практика до един метър, лежат край стените на вътрешните галерии, заобикалящи храма "Христос Спасител" по периметъра му.

Божествената литургия в неделя бе отслужена от местоблюстителя на патриаршеския престол Кирил, митрополит Смоленски и Калининградски, който бе избран по време на извънредното заседание на Светия Синод в събота. На богослужението присъстваше кметът на Москва Юрий Лужков. В специално телевизионно обръщение към нацията руският президент Дмитрий Медведев заяви, че смъртта на патриарха е "тежка новина за страната".

Периодически на площада пред храма пристигат автобуси с вярващи от други руски градове. На отделни групи в храма влизат военните и представителите на казаците. Пред храма дежурят полицейски патрули и линейки на "Бърза помощ". Движението по съседните булеварди е спряно.

Тъй като желаещите да се сбогуват с патриарха са много, на площада около храма са инсталирани химически тоалетни и пунктове за раздаване на топла храна.

Неделната меса в катедралната католическа църква "Непорочно Зачатие" в Москва е започнала с молитва за упокояването на душата на патриарх Алексий и за благополучието на Руската православна църква.

"Днес заедно с нашите православни братя и сестри се молим за патриарх Алексий и се надяваме, че Господ ще го приеме в селенията на праведните", е заявил архиепископ Паоло Пеци, глава на католическата епархия в Москва. На месата е имало много младежи, хора от различни страни. Някои са се молили със сълзи на очи, предава "Интерфакс".

Молитви за новопредставения предстоятел на Руската църква са били отправени и в много джамии и молитвени домове на нехристиянски религии в Москва и по цяла Русия, съобщават медиите.

По материали на "Известия", "Интерфакс", РИА "Новости", newsru.com
Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...