Акценти от 10-та среща между православните църкви и Европейската народна партия


Източник: ANA-MPA, ERT.gr

В своето приветствено слово при откриването на десетата среща-диалог между православните църкви и групата на Европейската народна партия и Европейските демократи (EPP-ED Group) в Братислава, която приключи вчера, министър-председателят на Гърция Костас Караманлис заяви, че църковните и политическите водачи имат една обща цел: “да развиват мирното съжителство и разбирателство между различните култури и религиозни убеждения и най-вече да осигурят мир и просперитет за нашите народи”.

Той обясни, че един от основните приоритети на Гърция в нейните усилия за осигуряване на мир, стабилност и просперитет в югоизточна Европа е нейната подкрепа за присъединяването на страните от региона към Европейския съюз.

Караманлис отбеляза, че с нарастването на православното население в ЕС диалогът с православните църкви придобива все по-голяма значимост, предвид не само непосредствено предстоящото присъединяване на България и Румъния, но също и бъдещото присъединяване на други страни от югоизточна Европа, “тъй като взаимоотношенията между религия и политика в този регион в исторически план са много интензивни”.

Визирайки Турция, Караманлис подчерта, че “страните, които желаят да се присъединят към ЕС, трябва да зачитат и напълно да покрият предварително зададените критерии за членство в ЕС”.

В своето послание към конференцията Вселенският патриарх Вартоломей обърна внимание върху препятствията, които се поставят пред Вселенската патриаршия по пътя й към постигането на религиозна свобода и изрази надеждата си, че Патриаршията ще бъде официално призната от Турция. На конференцията Анкара беше призована да разреши повторното отваряне на семинарията на остров Халки.

10-ят диалог между православните църкви и групата на Европеската народна партия и Европейските демократи се фокусира върху взаимодействието между политика и религия в югоизточна Европа и ролята, която религиозните общности могат да играят за включването на западните Балкани в европейската мозайка.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...