Сега: Новите религии привличат с маркетинг



Източник: в-к Сега

Новите религиозни движения конкурират традиционните религии, използвайки маркетингови методи. Това каза проф. Васил Проданов, директор на Института за философски изследвания при БАН на конференцията "Вероизповедания и нови религиозни движения в България – проблеми и перспективи на прага на ЕС". Според него новите религии се появяват изключително бързо и за 4-5 г. имената им могат да запълнят едно книжно томче.

Някои от новите религиозни движения, проникващи у нас, преследват и политически цели, каза пък ст.н.с. д-р Стойчо Йотов. Наскоро последователи на руската секта "Анастасия", която обожествява природата, създадоха в София Българска родна партия, но така и не бяха забелязани техни политически прояви.

Поне 10 са потенциално опасните секти, които са регистрирани и действат у нас, каза още Йотов. Над сектите не се осъществява почти никакъв контрол, бе категоричен той. Според Йотов държавата е длъжна да контролира религиите и затова трябва да има свободен достъп до тяхното вероучение. Последователите на тези секти били не повече от 1% от вярващите. У нас по-трудно се отваря лавка, отколкото се регистрира църква, обобщи научният работник. Според него в смесените райони и най-вече в Родопите действат арабски емисари.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...