Антиохийската православна църква в Америка застана на анти-икуменически позиции


Източник: www.antiochian.org

Северноамериканският архидиоцез на Антиохийската православна църква обяви, че напуска Националния съвет на църквите в САЩ (НСЦ), който е американска икуменическа структура. Решението беше взето в Мичиган това лято, по време на 47-ия Северноамерикански събор на църквата.

Решението беше взето след дебат, в който участниците в събора осъдиха изявления на християнски деноминации, членки на Националния съвет, по въпроси, свързани с хомосексуализма, които влизат в остро противоречие с православното учение.

В официалното решение на събора мотивите за напускане на американското икуменическо движение са формулирани така: "…С оглед на преминаване на НСЦ на позиции, които вече не допринасят за изпълнение на мисията на Антиохийския православен архидиоцез в Северна Америка, делегатите приеха предложението за напускане на НСЦ в САЩ. Нека това наше действие не бъде тълкувано като знак за прекратяване на междухристиянския диалог и наша невъзможност за членство в други подобни организации. Напротив, нашето решение позволява да фокусираме вниманието си върху възможни участия в структури, които са в съгласие с мисията на този архидиоцез…"

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...