Антиохийският патриарх осъди действията на Константинопол в УкрайнаПатриархът на Антиохия и целия Изток Йоан X заяви, че подкрепя Московската патриаршия по украинския църковен въпрос. „Ние дълбоко скърбим за ситуацията и ви подкрепяме изцяло по този въпрос“, каза той по време на среща в Дамаск с депутати от руския парламент.

„Категорично не приемаме това, което се върши днес в православния свят и е насочено към разделение на православните християни“, подчерта Негово Светейшество.

По-рано в отговор на писмото на Вселенския патриарх Вартоломей, с което той предлага да се признае новосъздадената в Украйна църковна структура, Антиохийският патриарх Йоан призова Вселенската патриаршия „да не предприема никакви действия, зад които не стои консенсусът на автокефалните православни църкви, защото е неразумно да се прекратява разколът [в Украйна] с цената на единството на православния свят“.

„Най-полезното за мира в Църквата, за нейното единство и за общото православно свидетелство в света днес е този процес [на предоставяне на автокефалия] да бъде спрян и отложен, докато украинският проблем не бъде проучен и не бъде намерено общоправославно решение. Призоваваме Ваше Всесветейшество да проучите заедно с Вашите събратя – предстоятелите на православните църкви тези въпроси, за да предпазите Православната църква от един опасен развой на събитията, който няма да доведе до мир и съгласие нито в Украйна, нито в целия православен свят“, се казва в отговора на Антиохийския патриарх. | Интерфакс

Превод: Андрей Романов

Please follow and like us:

Коментари

коментара

БЛИЗКИ ТЕМИ:

Споделете в социалните мрежи