Архиепископ Марк Берлински (РПЦЗГ) на посещение в Париж



Източник:
EOREO

Архиепископ Марк Берлински и Германски от Руската православна църква зад граница (РПЦЗГ) е посетил Париж на 13 и 14 февруари тази година. През първия ден от посещението си той е бил приет от архиепископ Гавриил Комански (Архиепископия на руските православни църкви в Западна Европа – Екзархия на Вселенската патриаршия) и от архиепископ Инокентий Корсунски (Руска православна църква в Западна Европа). Вечерта, в рамките на годишната кръгла маса на Движението за Поместно православие от руска традиция (OLTR – Orthodoxie Locale de Tradition Russe), архиепископ Марк е дал конференция по повод бъдещото възстановяване на каноничното единство между Руската задгранична църква и Московската патриаршия. След конференцията архиепископ Марк е отговорил на множество въпроси.

В доклада си, текстът на който ще бъде публикуван от OLTR, архиепископ Марк е описал хода на диалога между двете части на руското православие, Московската патриаршия и Руската задгранична църква, започнал официално през 2004 година след първото официално посещение на митрополит Лавър, предстоятел на РПЦЗГ, в Москва. Архиепископ Марк е засегнал трите основни въпроса, станали повод за разногласие между двете църкви: отношенията между Църква и държава, участието в икуменическото движение и почитането на руските новомъченици и изповедници. Той е говорил и за автономния статут, с който ще се ползва РПЦЗГ в обединената Руска православна църква.

Да припомним, че Актът, с който ще бъде възстановено единството на Руската църква и евхаристийното общение между вярващите, ще бъде подписан от предстоятелите на двете църкви на 17 май тази година, в деня на Светото Възнесение.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...