Безценни кипърски икони се завръщат в родината си


Източник: CyprusMail, Cyprus News Agency

Кипър приветствува вчера връщането на шест безценни византийски икони, принадлежащи на Кипърската православна църква, които бяха откраднати от района на Морфу след турската окупация от 1974 г.

На специална церемония в Архиепископията в Никозия архиепископ Хризостом II благодари на всички онези, които са работили за връщането на иконите и специално на византолога Атанасиос Папагеоргиу, който е имал предвидливостта да заснеме иконите в Морфу преди турската окупация.

Иконите са били открити миналата година в аукционната къща “Сотби”, след като са били забелязани в каталог, обявени за продажба. Те бяха предадени на епископа на Морфу Неофит на церемония в Ню Йорк на 10 януари. Епископ Неофит заедно с екип от юристи проведе преговорите със “Сотби” в Ню Йорк.

“Европа и Америка са чувствителни към човешките права, а връщането на тези икони в родината им е едно човешко право”, каза архиепископ Хризостом ІІ.

Епископ Неофит каза, че е върната “частица от колективната памет” на Кипърската църква.

"Често с болка в душите си и с огорчение и възмущение разбираме, че нашите икони се държат в подземията на Атила или в галериите на Европа, Америка и другаде”, каза той. “Но ние очакваме светът на изкуството да бъде чувствителен към нашия народ и нашата култура.”

Епископ Неофит също така благодари на всички, които са взели участие в спасяването на иконите, включително на външния министър и на юристите на църквата.

В своето обръщение външният министър Йоргос Лиликас изрази задоволството на правителството от развитието на случая и отбеляза, че съгласуваните усилия на кипърските дипломатически служби и на Църквата могат да дават резултати. Той обеща правителството винаги да работи в тясно съструдничество с Църквата в тази област.

Лиликас каза, че се надява също така чуждестранните правителства да проявяват нужната чувствителност и уважение не просто към Кипър, а към международните правила за защита на културното наследство, когато възникват подобни случаи в бъдеще.

Пет от върнатите икони са от църквата в Асину в района на Морфу (в окупираната част на Кипър), а шестата, която е открадната през 1936 г., е от Кало Панайотис. Сред тях са изображения на Богородица Асину, апостолите Петър и Павел и св. Андроник.

Фактът, че иконите са били добре документирани в миналото, е улеснил благоприятното разрешаване на случая.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...