Брюксел: Поклонение пред частица от Светия Кръст Христов на ВъздвижениеИзточник: Archiepiskopia.be

На 26 и 27 септември, на празника Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен (по юлианския календар) православните вярващи в Брюксел са имали възможността да се поклонят в руската православна катедрала „Свети Николай” пред частица от Светия Кръст на Господа. Поклонението е продължило до неделя, 30 септември.

Светата реликва е била изнесена за поклонение на вярващите по време на бдението и Светата Литургия, водени от протойерей Антон Илин (председател на катедралата), заедно с игумен Павел Пелеманс (енорията в Отиньи), свещениците Сергей Модел и Георги Тимер, протодякон Александър Куряткин и дякон Александър Моторни (клирици от катедралата).

По молба на отец Сергей Модел, заместник-председател на катедралата и епархийски секретар, светата частица е била братски предоставена от католическата църква „Свети Кръст” в Иксел (Брюксел), където обикновено се съхранява. Тази енория е посветена на Светия Кръст от 1300 година, а наличието на реликвата е официално документирана през 1459 година. Православните руснаци в Белгия се надяват, че светата частица ще може да бъде предоставяна всяка година за празника Въздвижение на руската катедрала в Брюксел.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...