Българска делегация, начело с премиера Бойко Борисов, бе на аудиенция при папа Франциск



По случай 24 май, Деня на българската просвета и култура, днес българска делегация, начело с премиера Бойко Борисов, по вече установена традиция бе приета на аудиенция при папа Франциск във Ватикана. В състава на делегацията бяха Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, представителят на Католическата църква отец Петко Вълев, министърът на културата Боил Банов, българският посланик във Ватикана проф. Кирил Топалов, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, ректорите на УНСС проф. Стати Статев и на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов, директорът на Института по исторически изследвания към БАН доц. Даниел Вачков, директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров и ръководителят на Националната школа по приложна математика Теодосий Теодосиев. На този 24 май не бе допуснат миналогодишният пропуск, когато нито един духовник не бе включен в официалната българска делегация.

По време на срещата българският премиер е отправил официална покана към папа Франциск да посети България, който, от своя страна, с радост я е приел и е заявил, че посещението му ще стане в най-близко бъдеще.

Папата е получил като подарък картина на св. Иван Рилски, копие на Четвероевангелието на цар Иван Александър и 33 маслодайни рози от Казанлък за засаждане. Папа Франциск пък е подарил на българския министър-председател плакет с разлистени клони – символ на мир и разрешаване на конфликти.

Ден по-рано, на празничния 24 май делегациите на България и Македония заедно се поклониха на гроба на св. Кирил в базиликата „Сан Клементе“ в Рим, където бе отслужен молебен от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и Старозагорския митрополит Киприан, а след това – и от архиереи на Македонската православна църква.

По-късно същия ден българската и македонската делегация посетиха базиликата „Санта Мария Маджоре“, в която папа Адриан Втори е благословил славянските книги, донесени от светите братя Кирил и Методий. В празничния ден бе отслужен и молебен за благоденствие на българския народ в храма „Св. Павел“ (“San Paolo alla Regola”), който е предоставен на българската църковна общност в Рим.

Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Картината с образа на св. Иван Рилски на българския художник Павел Митков, която бе подарена на папа Франциск

Съвместното поклонение на двете делегации – българската и македонската, на гроба на св. Кирил в църквата „Св. Климент“ в Рим

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...