Взрив разруши новострояща се църква в Подгорица



Източници: Черногорско-Приморска митрополия, СОЗ

В нощта на 9 срещу 10 август новостроящата се църква „Свети Новомъченици” на хълма Пардус край Подгорица е станала обект на нападение с взривно устройство. Експлозивите, поставени от неизвестни лица, са нанесли множество щети на строежа, а късове камъни и строителен материал са отхвръкнали на стотина метра от църквата. Недалече от обекта са били намерени остатъци от детонатора.

По повод нападението, от Черногорско-Приморската митрополия са заявили следното: „Със съжаление констатираме, че от известно време в Черна гора отделни безотговорни политици и официални лица създават и непрекъснато разпалват атмосфера както за безнаказани нападения над православни храмове и манастири, така и за нападения над висши църковни лица и свещенослужители, а примерът със забраната за влизане на Негово преосвещенство милешевския епископ Филарет в Черна гора само потвърждава тази констатация”.

От митрополията напомнят, че храмовете са предназначени за молитва на Живия и Истински Бог, а не за политика, партии и идеологии.

На 11 август архиепископ Амфилохий е посетил разрушената църква. Той е пожелал Господ да помогне за продължаване на светото дело на строежа и се е помолил за строителите, дарителите, а също и за рушителите, които със злодеянието си са си навлекли голяма беда. „Дано Бог не им отвърне според заслугите, защото не са си заслужили добро. Този, който е направил това, няма нито ум, нито съвест, нито нещо човешко в себе си. Това, което стана на Пардус, се случва за първи път в историята на Черна гора. Имало е случаи в Черна гора турци да разрушават храмове, но никога не се е случвало черногорец да разруши храм. Това е поразително знамение за времето в което живеем и за хората, които живеят в него, за духовната и моралната атмосфера, която, за съжаление е обхванала Черна гора” – това е казал владиката при вида на разнебитената сграда.

Архиепископ Амфилохий е заявил, че строежът на храма ще продължи, а държавата следва да направи каквото зависи от нея, за да спре гонението на Църквата.

Министърът на вътрешните работи на Черна гора Юсуф Каламперович е изтъкнал, че очаква полицията да открие извършителите на нападението, което е определил като „ужасно злосторство”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...