Волоколамският митрополит Иларион: Константинополският патриарх доведе православно-католическия диалог до задънена улицаВолоколамски митрополит Иларион (Алфеев)

Срещата на папа Франциск с делегация на Константинополската патриаршия начело с Халкедонския митрополит Емануил в края на юни предизвика нова вълна от дискусии относно перспективите за споразумение между Фенер и Ватикана за „обединението“ на католиците и православните.

Коментирайки темата, Волоколамският митрополит Иларион, председател на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия, спомена, че самата среща е ежегодна – по традиция в деня на светите апостоли Петър и Павел по западния календар делегация на Константинополската патриаршия пристига в Рим и се среща с папата.

Що се отнася до все по-честите изявления от страна на Фенер за единство с католиците, владика Иларион припомни, че историята помни случай, когато Константинополската патриаршия е подписала съюз с Римската църква.

Унията се сключва на Фераро-Флорентинския събор в средата на XV век“, – отбеляза йерархът. – Тогава унията е отхвърлена от Поместните православни църкви, а по-късно и от самия Константинопол. Следователно не можем да изключим, че Константинопол ще сключи едностранно каквито и да било споразумения с католическата или с друга църква. Освен това наскоро Константинополският патриарх обясни, че има определени специални права, за които не сме знаели преди, че ги е получил от апостолите и не възнамерява да разисква този въпрос.“

Митрополит Иларион заяви, че подобни възгледи вече са довели до печални събития в Украйна, когато едностранно, против волята на Поместните църкви и без да се консултира с тях, патриарх Вартоломей извърши антиканоничен акт, който предизвика разкол в православния свят.

Можем да предположим, че разцеплението в православния свят ще се задълбочава в степента, в която Константинополският патриарх ще се чувства все по-изолиран, все повече и повече издигащ се до висотата на онези специални права и привилегии, които си е присвоил“, заяви Волоколамският митрополит. Според него фактът, че в отношенията с Римокатолическата църква Константинополският патриарх се позиционира като глава на всички Православни църкви, е сериозен проблем за православно-католическия диалог. „Особено след като беше нарушено евхаристийното единство в Православната църква поради антиканоничните стъпки на патриарх Вартоломей, той не може да представлява нито Руската православна църква, която дори не го почита в своите диптихи, нито други Православни църкви, които не са съгласни с неговата политика“, отбеляза митрополит Иларион, подчертавайки: „Той може да представлява само Константинополската църква. Вероятно може да представлява и онези Църкви, които ще го упълномощят да го направи. Но това не само, че не е по-голямата част от православните вярващи – това е само малка част от тях.

Според председателя на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия друг важен проблем на диалога с католиците е, че „през последните години Константинополският патриарх с всички сили се опитва да използва този диалог, за да увеличи своето първенство в Православната църква, което не е нищо повече от първенство по чест, и да го превърне в един вид папска власт, каквато съществува в Римокатолическата църква.“

В Православието никога не е имало един върховен глава на всички Православни църкви“, подчерта митрополит Иларион. Той посочи, че това ново учение, което сега активно се популяризира от Константинопол, причинява разногласия в Поместните православни църкви и вече е довело до разцепление. Освен това, то се превърна в „причината православно-католическият диалог да стигне до задънена улица“.

 

Източник: pravoslavie.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...