В Берлин ще бъде основана нова руска църкваРуската задгранична църква обяви намерението си да основе нова църква в германската столица. Това е първи проект от този род в Берлин от 70 години насам. РЗЦ е придобила за бъдещата църква терен на брега на река Шпрее, близо до кметството Шарлотенбург.

Договорът с общината на град Берлин е подписан на 16 януари 2008 година в присъствието на архиепископ Марк.

Новата църква ще бъде посветена на Покрова на пресвета Богородица. Тя ще се помещава в сграда върху придобития терен, която ще бъде преустроена за целта.

„Войната и последвалото изгнание нанесоха дълбоки рани на руската общност в Берлин. Най-накрая, те са изцелени. Новата руска църква в Берлин ще бъде място за молитва и енорийски живот, но също и център за руско изкуство и култура, място за срещи и гостоприемство”, изтъкна архиепископ Марк. „Щастлив съм, че след толкова десетилетия търсене открихме сграда в централния квартал Шарлотенбург, който е толкова богат на традиции, най-вече за руската емиграция”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...