В Гърция възрастните и болни йерарси е прието да се оттеглятИзточник: ecclesia.gr

Между 9 и 12 януари се проведе сесия на разширения състав на Светия Синод на Еладската Архиепископия. Приветствие за успешна нова година отправи Негово блаженство г-н Христодулос, Архиепископ на Атина и цяла Елада.

Йерарсите на Гръцката Църква посрещнаха с поздрав новия митрополит на Филипи, Неополис и Тасос г-н Прокопий, който зае мястото на митрополита на Полианис и Киклисиу г-н Апостол, тъй като последният се оттегля от синодалните си задължения по здравословни причини.

Светият Синод посрещна с разбиране и похвала за неговия 47-годишен труд на Господната нива решението за оттегляне от митрополитския престол на Негово високопреосвещенство митрополита на Трифилия и Олимпия г-н Стефан. Последният изтъкна като причина за оттеглянето си разклатеното си здраве и напредналата си възраст, която не му позволява да изпълнява пълноценно пастирските си задължения.

Негово блаженство Архиепископът на Атина г-н Христодулос осведоми в подробности разширения състав на Светия Синод на Еладската Църква за посещението си в Рим при папа Бенедикт XVІ.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...