В Канзас разрешават преподаването на теорията за Сътворението в училищата


Източник: la-Croix.com

Според информация на Агенция Франс-Прес от Вашингтон, в южния американски щат Канзас е взето решение да се разреши преподаването на теорията за божествения произход на света, успоредно с еволюционната теория на Чарлз Дарвин, като по този начин се удовлетворява желанието на религиозната десница.

Според официално комюнике, местните образователни власти, в лицето на щатския Съвет по образованието, са приели решението с шест на четири гласа на 8 ноември тази година.

Съветът счита, че на учениците трябва да се преподава „най-доброто доказателство за съвременната теория за еволюцията, но също и областите, върху които някои учени формулират критиките на тази теория” на британския натуралист Чарлз Дарвин, автор на „Произхода на видовете”.

Това решение става факт в момент, когато в Съединените щати се разгаря с пълна сила дебатът между привържениците да се въведе преподаването на теорията за еволюцията, основана на божественото начало на света  и наречена „Интелигентния замисъл”, и онези, които настояват Дарвиновата теза за еволюцията да продължи да бъде единствено преподавана.

„Това е голяма победа за учениците от Канзас, която ще им даде цялостен поглед върху дебата за дарвинизма, който се води от учените и в научните трудове”, смята Кейси Лускин от Центъра за наука и култура към Откривателския институт в Сиатъл, защитник на теорията за „Интелигентния замисъл” , известна още като креационизъм.

От своя страна, професор Джак Кребс, президент на „Жители на Канзас за науката”, заявява, че е смаян. „Няма никакво съмнение, че искат да обяснят науката по свръхестествен начин”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...