В Москва започна Архиерейският събор на Руската православна църкваОт 29 ноември до 2 декември в Москва се провежда Архиерейски събор на Руската православна църква. Той започна със света Литургия и молебен пред мощите на свети патриарх Тихон, пренесени в московския катедрален храм „Христос Спасител“ от Донския манастир.

По време на събора ще се проведат и юбилейни тържества по случай 100 години от възстановяването на патриаршията в Москва и интронизацията на патриарх Тихон, състояла се на 4 декември 1917 г., на празника Въведение Богородично по стар стил. За тържествата са поканени и предстоятелите на другите поместни църкви, сред които и Негово Светейшество патриарх Неофит.

Първото заседание на събора бе открито в конферентната зала към храма „Христос Спасител“ от Руския патриарх Кирил, който посвети встъпителното си слово на теми, свързани с благотворителната и социалната дейност на Руската църква, на нейната мисия  сред младите хора, на образователната дейност, монашеството и др. Бяха представени и статистически данни за настоящото състояние на Руската църква, в които се посочва, че тя има 39 414  клирици, сред които 34 774 презвитери и 4640 дякони; разполага с 36 878 храма и помещения, в които се служи света Литургия (с 1340 храма повече от миналата година), с 462 мъжки манастира (със седем повече от миналата година) и 482 женски манастира ( с 11 повече в сравнение с 2016 г.).

В края на вчерашното заседание Волокаламският митрополит Иларион (Алфеев) е изнесъл доклад по повод приетите документи на Събора в Крит. Очаква се руските архиереи да изразят становище по приетите документи на Критския събор въз основа на анализите, направени от синодалната библейско-богословска комисия с председател митрополит Иларион.

 

Източник и снимки: Patriarchia.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...