В Русия очакват с нетърпение възстановяването на църковното единствоИзточник: Интерфакс

Повече от половината архиереи на Руската задгранична църква и около трета от нейните свещеници ще участват в историческото богослужение на 17 май в катедралата "Христос Спасител", на което ще бъде възстановено единството на двете разделени части на Руската църква.

Очаква се, че до 17 май, когато трябва да стане подписването на Акта за канонично общение, в Москва ще пристигнат седем задгранични иерарси заедно с предстоятеля на РПЦЗ – митрополит Лавр, и повече от 70 свещеници, съобщи пред журналистите секретарят на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия протойерей Николай Балашов.

Освен това за богослужението в "Христос Спасител" ще пристигнат и около 600 руски емигранти – енориаши на Задграничната църква. По тяхна молба по време на цялата служба ще бъдат отворени царските двери на храма, което обикновено се прави само през пасхалната седмица.

"Миряните искат с очите си да видят първото причастяване от една чаша на свещениците на двете Църкви", каза отец Николай.

На 19 май патриарх Алексий и митрополит Лавр ще осветят храм в чест на руските новомъченици на Бутовския полигон в Подмосковието, където по Сталиново време са разстреляни множество хора, включително много свещенослужители. На 20 май в историческия главен храм на Русия – Успенския събор в Кремъл – ще бъде отслужено още едно съвместно богослужение на патриарха и митрополит Лавр.

След това гостите ще посетят няколко руски православни епархии както в Русия, така и в Украйна. Самият митрополит Лавр възнамерява да посети Курск и Киевско-Печорската лавра. На Духовден той ще отслужи литургия в Троицкия събор на Почаевската лавра, построен и осветен още преди революцията от митрополит Антоний Храповицки, впоследствие основател и първи глава на Задграничната църква.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...