В съседна Гърция също връзват мартеници


Противно на общоприетото мнение, че мартеницата е оригинално българско "изобретение" и е характерно единствено за българите, не само в Румъния, но и в Гърция се оказва, че вързват мартеници.

 Гръцките етнолози свързват този обичай с много древната езическа история на Балканския полуостров и най-вече със земеделските култове към плодородието, тъй като мартениците в Гърция са запазени само във високопланинските райони, далеч от големи градски и културни центрове. В древните мистерии в Елевзина, участващите в тях връзвали на дясната си ръка и на левия си крак вълнено преплетено конче. До ден днешен обичаят е останал едва запазен в по-изостаналите и рядко населени райони на страната като Епир, Македония, Южна Тракия и части от Тесалия.

Обикновено в малките селца бабите вързват мартенички (μάρτη) на малките дечица, за да бъдат здрави и радостни през годината. Като цяло обичаят е забравен в големите градове, но затова пък в Университета и по местата, където се събират младежи, можете да видите някое усмихнато младо момиче с червено-бели кончета около китката.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...