В съседна Гърция също връзват мартенициМоже да харесате още...

6 Отговори

 1. Jessie каза:

  Да не би районите в Гърция, където се носят мартеници да са случайно същите райони, които сега отговаря на името 🙂 „Егейска Македония“? Ми то и във ФЮРОМ се носят мартеници, и в Западните покрайнини в сръбско. И в Румъния хората носят мартеници, там където живее от край време скатаваното българско малцинство…Вероятно и в Турция, ако се надникне, и там ще вземе да се окаже, че туристическите изселници от 84-та още пазят традицията да връзват мартеници. Изключително интересен феномен наистина…на какво ли се дължи 🙂

 2. Данаил В Димитров каза:

  Култът (езически) към бог Март е разпространен във всички български земи ,т.е. където са живели траки,мизи,гети,македонци и т.н .Затова няма нищо по естествено да откриваме мартеници там където има български етноси.Разпространен е дори в Южна Украйна ….оттам и легендата ,че е донесен от Аспарух . Всъщност просто го има и в Голяма Скития .

  Ето какво пише за езическия бог Март Клавдий Клавдиан (Claudii Claudiani) „Поеми” в 1. ІІІ, 305-341 :

  “ Марсе, било че ти лежиш на облаконосният Хемус
  или пребиваваш на побелялата от студ Родопа,
  или на обезпокоеният от мидиеца Атон,
  или на потъмнелият от черни дъбове Пангей,
  въоръжи се заедно с мен и защити своите траки.
  ……….Чу това бащата, вдигна се от покритите със сняг канари на Хемус и с вик насърчи бързите си служители „

  Така,че и ние сме „дали нещо на света“ :)) Лошото в случая е това, че правим популярен един езически ритуал който е свързан с гадаене ,уроки и почитане на езически „божества“

 3. fr Pavel каза:

  [quote name=“Данаил В Димитров“]Култът (езически) към бог Март е разпространен във всички български земи ,т.е. където са живели траки,мизи,гети,македонци и т.н .[/quote]

  Нещо бъркаш, Димитров. Март не е тъждествен с Марс въпреки съзвучието на имената. В Рим новата година е започвала на 1 март, но мартениците са донесени от Азия от прабългарите. Мартеници имат и японците.

 4. Данаил В Димитров каза:

  [quote name=“fr Pavel“][quote name=“Данаил В Димитров“]
  Нещо бъркаш, Димитров. Март не е тъждествен с Марс въпреки съзвучието на имената. В Рим новата година е започвала на 1 март, но мартениците са донесени от Азия от прабългарите. Мартеници имат и японците.[/quote]

  Това може да е така ако приемем ,че траки,гети,мизи,македони и българи са различни народи !
  Само че аз не споделям това мнение -за мен те са един народ.
  Затова „[b]март[/b]еници“(по името на „бог“Март или още Ярост т.е.Арес) има и в Япония .Между другото има и в Северен Китай т.е Манджурия по същата причина.

  Не случайно в Римска Тракия освен „бог“Марс (червено) почитат и сестра му „богиня“ Белона (бяло)- също като при Пижо и Пенда.

  Но всъщност мисълта ми беше ,че това е езически обичай и че трябва да сме изключително внимателни когато го прилагаме така масово и когато се кичим с него и по реверите си и по самочувствието си .

  Нито той е за хвалба,нито дионисиевите мистерии нито нестинари и самодиви !

 5. Иван Мартинов каза:

  Само човек, който не е запознат добре с българската история, може да се учудва на това, че има мартеници в Гърция, Румъния и т.н. – та до Албания и пр.

  Впрочем, понастоящем най-хубав автентичен български фолклор може да се слуша по Радио Серес, а и в тамкашните краища се организират най-хубавите фолклорни фестивали, където може да се видят автентични народни песни и танци от македонския край на България. Е, песните в превод на гръцки, ама не е голям кусур.

 6. Georgi Traikov каза:

  В Гърция, сега от 5-10 години почнаха да посегат на фолклора, но хората се държат за него. Свещениците са истински стълбове за запазването на живата народна песен. Като идеш на народно увеселение, Владиката благославя свещениците първи да поведат хорото и тогава и останалите. А тука! Първите които посегнаха на народната душа беха духовниците, като изгониха вековното богослужебно пение и вкараха Верди, Шуман, Чайковски. В предишните времена, хората слагаха мартениците заради радостта, че е свършила зимата а и желание да доукрасят е без това красивият пролетен свет. Никакви магизми, никакви тайнства. Това стана сега през последвите 10-15 год., когато въпроса почна да се движи от окултистите като Св.Русев,Н.Робева и др. техни помагачи.Привет на г-н Риболов.