Грузинският парламент е против отделянето на Православната църква от държаватаПарламентът на Грузия е против преразглеждането на конституционния договор между Грузинската православна църква и държавата, се казва в проекторешението на парламента по повод доклада на народния защитник (омбудсмана) на Грузия за ситуацията с правата на човека през 2005 г., предаде newsgeorgia.ru.

"Парламентът не споделя мнението на омбудсмана, изказано от него във връзка с въпроса за свободата на религията, и подчертава още веднъж, че конституционният договор между Православната църква и държавата не подлежи на преразглеждане", изтъкват народните представители.

Голяма част от депутатите както от управляващата партия, така и от опозицията бяха възмутени от изказванията на народния защитник и напуснаха заседателната зала. Възмущението им бе предизвикано от онази част на неговия доклад, в която той препоръчваше на правителството на Грузия да преразгледа конституционния договор между Църквата и държавата, в който православната вяра се признава за господстваща в Грузия. Според народния защитник този текст противоречи на грузинската конституция, декларираща равенството на всички граждани независимо от тяхната религия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...