Гръцки архиерей призова за разпокъсване на Македония и БългарияИзточник: Макфакс

Гръцката православна църква подрива добросъседските отношения между Гърция и Македония с наивни и безотговорни призиви за прекрояване на границите. Това се казва в реакцията на Обединената македонска диаспора (ОМД) на последното изявление на гръцкия митрополит на Солун Антим, че „Македония е гръцка… и частите й, които липсват, трябва да се върнат”.

С това изявление гръцкият митрополит намеква за територията на Република Македония, но и за части от Македония, намиращи се в България.

„Призивът за подялба на поне две балкански страни от страна на гръцките църковни лидери е неприемлив и във всеки случай не спомага за добросъседските отношения, каквито Гърция твърди, че желае да има с Македония”, съобщава ОМД.

В реакцията се посочва, че заявлението на митрополит Антим става във време, когато Гърция усилва необоснованите си и политически мотивирани твърдения за „иредентистична пропаганда” на Македония срещу Гърция, произтичащи от така наречения спор за името между двете нации.

Неотдавна на Световната междурелигиозна конференция в Охрид присъстващите висши духовни лица, по молба на македонския шеф на дипломацията Антонио Милошоски, се помолиха за здравето на гръцкия архиепископ Христодул, който се бореше за живота си в болница в САЩ.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...