Гръцки митрополити призовават поместните църкви за свикване на събор по украинския църковен въпрос



Четирима гръцки митрополити днес са изпратили до патриарх Вартоломей и предстоятелите на поместните автокефални православни църкви писмо с призив за свикване на общоцърковен събор за разрешаване на украинския въпрос.

В документа, подписан от Дриинополски и Коницки митрополит Андрей,  Пирейски митрополит Серафим, митрополита на Китира и Антикитира, Серафим, и митрополита на Етолия и Акарнания, Козма, се призовава за спешно свикване на Всеправославен събор, който да разреши кризата в Едната църква, породена от начина на предоставяне на  автокефалия на  православната църква в Украйна.

В писмото се подчертава отговорността на църковните епископи и старци за опазване на единството като висша църковна ценност, утвърдена от Господа в Неговата молитва: „Не съм вече в света, но те са в света, а Аз ида при Тебе, Отче Светий! Опази ги в Твоето име, тях, които си Ми дал, за да бъдат едно, както сме и Ние.“ (Иоан 17:11).

Източник: romfea.gr

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...