Дебат за спазването на каноничните норми в православното богослужение в Румъния


Източник: ziarullumina.ro

В Яш, Румъния, през изминалата седмица се проведе среща, на която се обсъдиха проблеми, свързани с църковната практика в Румънската православна църква.

Професор Габриел Короама, преподавател в Богословската семинария “Св. Василий Велики” в Яш, изнесе доклад на тема “ Борбата с използването на неканоническите и нелитургични практики в Православното Богослужение”. При посещението на различни енории се оказва, че много от младите свещеници срещат различни проблеми, свързани с Богослужението и неспазването на каноничните норми. Един от примерите, представлява чисто езическа практика – кръщаването на кукла на Богоявление вместо дете, в случаите на извършен аборт.

Отец Короама отбелязва, че такъв вид практики трябва незабавно да бъдат оборени и отречени още по време на богослужението след типика, а не да се чака вярващите сами да осъзнаят, че такъв род практики не се признават от Православието. На срещата младите свещеници получиха копия от Устава на Румънската православна църква, с поръчение да бъде добре научен и правилно прилаган.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...