Международна среща на политически партии в Москва призова за единение на православните народи


Източник: Интерфакс

Москва, 25 септември. Участниците в международната среща на политическите партии от православните страни, преминала в Москва, призоваха за единение на православните народи и активно развитие на връзките между тях.

"Ние призоваваме към активно сътрудничество за преодоляване на разногласията между нашите държави и заявяваме, че сме твърдо решени да съдействаме за процеса на сближаване на нашите народи", се казва в съвместното заявление "Православните народи в системата на световния ред", подписано в петък в Москва от лидерите на девет партии от Русия, България, Приднестровието, Украйна, Румъния и Сърбия.

Участниците в срещата, свикана по инициатива на руската партия "Народна воля", чийто лидер е зам.-председателят на руския парламент Сергей Бабурин, смятат, че тяхна главна задача е "да съдействат за възраждането на православната цивилизация, възстановяването на нейната историческа, духовна и информационно-културна цялост".

В документа се подчертава, че православните народи са изправени пред нови, неизвестни по-рано глобални предизвикателства и заплахи, свързани в това число и със сериозни демографски промени – с демографския упадък на православните народи. В него се иска многополярен мир, конструктивен диалог с ислямската цивилизация и равноправни отношения с цивилизацията на Запада, които да не нарушават достойнството и самостоятелността на православния свят.

Заявлението е подписано от партията "Нова зора" (България), партията "Народна воля на Приднестровието", Национално-консервативната партия на Русия, партията "Народна воля" (Русия), Партията за национална инициатива (Румыния), Демократическата общност на Сърбия, Сръбската радикална партия, Партията на регионите на Украйна и Прогресивната социалистическа партия на Украйна.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...