Срещата между папа Бенедикт ХVІ и мюсюлманските посланици приключи


Източник: Актуално

Посланиците пристигнаха по покана на Светия отец, чиито думи за исляма предизвикаха гнева на мюсюлманите по целия свят. Папата се надяваше да използва срещата, за да обясни на посланиците какво е имал предвид с думите си и да потвърди желанието си за диалог между религиите.

Срещата продължи около половин час. Светият отец стисна ръката на всеки от посланиците след като произнесе речта си, предавана пряко по италианските телевизии. Папа Бенедикт ХVІ подчерта "уважението и почитта си" към мюсюлманската религия и важността, която придава на диалога между всички религии и култури и допълни, че междурелигиозният диалог е "жизнена необходимост", от която зависи голяма част от бъдещето ни, а християни и мюсюлмани трябва да отхвърлят всяка проява на насилие.

Папата произнесе речта си на френски, но тя ще бъде разпространена на арабски език от пресслужбата на Ватикана.

Речта на папа Бенедикт ХVІ беше това, което очаквахме и е време да се изградят мостове между религиите. Това заяви иракският посланик Албер Йелда след края на срещата между Светия отец и дипломатите от мюсюлманските държави, акредитирани към Ватикана.

Посланикът на Ирак във Ватикана реагира положително на изказването на папа Бенедикт Шестнайсети, направено на срещата между Светия отец и посланици на мюсюлмански държави, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. "Папата подчерта дълбокото си уважение към исляма, към мюсюлманите по света. Точно това очаквахме да чуем и го чухме. Сега е време да оставим случилото се досега зад нас и да изградим мостове между религиите", заяви Албърт Едуард Исмаил Йелда.

На днешната си среща с посланиците на мюсюлмански държави папата заяви, че диалогът между религиите е жизнена необходимост и повтори, че цени и уважава исляма. В своя неотдавнашна лекция папата цитира император от ХІV век, според когото ислямът носел само злини и насилие.

С повтарянето на тези думи Бенедикт Шестнайсети предизвика остра реакция в мюсюлманския свят. Някои коментатори дори заявиха, че сегашният папа е подкопал усилията на предшественика си Йоан Павел Втори за разбирателство между религиите.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...