Архиепископът на Хелзинки и цяла Финландия: Изгарянето на свещени книги не е свобода на изразяването



Наскоро съдът в Швеция даде разрешение за организиране на събитие, в рамките на което Коранът – свещената книга на исляма, беше изгорен пред централната джамия в Стокхолм. Организаторът на събитието не сметна това деяние като проблематично, а заяви: „Това, което е свято за едни, не е задължително да е свято за други“.

Международната общност не осъди единодушно акта, тъй като се смята, че той попада в обхвата на свободата на изразяване.

Като глава на малцинствената във Финландия Православна църква не мога да приема такова тълкуване на свободата на словото. Когато свещената книга на една религиозна общност бъде изгорена, това действие изпепелява нещо повече от символите или изписаните върху хартия думи. Актът безчувствено разрушава основните елементи на идентичността и личната надежда на човека.

В същото време се разрушават основите на взаимното уважение и доверие. Досега във Финландия успяваме да се справим по-добре. Законът ни защитава от посегателства срещу религиозния мир, но въпреки това нямаме причини за гордост – напоследък ние също станахме свидетели на расистки коментари, оправдани със свободата на словото.

Противно на това, което мнозина вярват, единството и общението между хората не се създават от еднаквост, а от взаимно уважение.

Бих искал да подчертая, че само уважавайки другите, можем да запазим самоуважението си и да спечелим уважението на хората. Православното християнство и ислямът имат общи корени в Близкия изток, където границите на религията и културата се преплитат върху зараждането на обществата като изящен ориенталски килим. Ние споделяме общо потвърждение на посланието за единението с Бога и важността на молитвата и аскезата.

Една сляпа копринена буба не може да види плода на своя труд: великолепният пъстър килим и изумителното богатство на неговите багри. Но тези от нас, които го виждат, трябва да го оценят с благодарност.

Архиепископ на Хелзинки и цяла Финландия Лъв

Православна църква на Финландия

Източник: vema.com.au

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...