През май стартира поредица от онлайн семинари „Опознай православната вяра“



Не живеем в нормални времена. Живеем в ера на огромни промени и мащабно преструктуриране на всякакви нива. Живеем в свят, който нито за миг не остава в покой. Идеологиите и религиите се сливат и със сигурност изникват въпроси, на които е нужно да се отговори. Така че не би било странно или неочаквано, ако се запитаме: „Защо да пожелая да стана православен християнин?“.

Неправославните и изповядващите други религии винаги задават този въпрос, когато някой им говори за православната вяра. Но той е съотносим и с всички православни християни, които се лутат между съмнението и неверието, както и с тези, които съзнателно са се отрекли от православното кръщение, дадено им някога от техните родители, и са се отказали да бъдат членове на Едната Свята, Съборна и Апостолска Църква. Въпросът е свързан и с тези, които са християни само по име, но Христос няма място в живота им.

В такъв случай една от причините, поради които искам да бъда православен християнин, не е фактът, че Православието е просто поредната религия, отразяваща усилията на човека да открие Бога, тази причина е Божието откровение. В Православната църква хората преживяват Истината. Православната църква е царство на пречистване от страстите, които се коренят в егоизма и в заблудата, че биологичният живот и всичко, свързано с него, е истинският живот. Следователно в Църквата ние се лекуваме от нашите страсти.

Изцеляваме се не просто като се освободим от тези страсти, но като ги заменим с преживяванията на любов, които св. Максим Изповедник нарича „любящо отношение“. И в крайна сметка Църквата е начин на живот именно защото е Тайната на Любовта, Тайната, в която преживяваме своето освобождение от страстите чрез любовта.

Опит да се отговори на този и още много други въпроси представлява поредицата от семинари, наречена „Опознай православната вяра“ – чрез опита и живота на Църквата през XX век, в съответствие с учението на Евангелието и отците на Църквата.

Семинарите се организират от Evgenios Voulgaris Digital Academy. За повече информация и резервации за семинарите „Опознай православната вяра“, посетете сайта на академията или колекцията от семинари на: https://www.eventbrite.com/cc/getting-to-know-the-orthodox-christian-faith-233269

 

Източник: orthodoxianewsagency.gr

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...