Днес е Световният ден на доброволния кръводарителbgfactor.org

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев ще участва в акцията по кръводаряване по повод отбелязването на 14 юни – Световен ден на доброволния кръводарител.

Акцията започва в 9.00 часа в сградата на БЧК. Десет дългогодишни доброволни кръводарители ще бъдат удостоени с почетна статуетка и грамота. Те са избрани от комисия, в която участват представители на БЧК и Националния център по хематология и трансфузиология, въз основа на изпратени предложения от цялата страна.

През последните две години Министерството на здравеопазването, чрез заем от Световна банка, закупи съвременна апаратура за нуждите на центровете и отделенията за трансфузионна хематология в страната. Всеки ден само в София се преливат над 100 литра кръв. За миналата година общата бройка на кръводарителите в страната е над 151 000 души. От тях около 114 000 души са дарили кръв за свои близки, а доброволните и безвъзмездни кръводарители са 37 000 души.

Денят на кръводарителя се отбелязва в над 192 страни и са съпричастни 181 Национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец, 50 Национални организации на доброволните кръводарители и специалисти от трансфузионната мрежа по света.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...