Епископ Артемий: Мощите на сръбския крал свети Милутин ще бъдат върнати от България в Сърбия



Източник: СОЗ

Мощите на сръбския крал Милутин ще бъдат върнати от България в Сърбия и ще бъдат съхранявани в манастира Банска в Косово и Метохия, това е съобщил Негово преосвещенство епископ Артемий Рашко-Призренски. Мощите на великия сръбски владетел се пазят в църквата „Света Неделя” в София, където се смятат за една от най-големите светини.

„Идеята да върнем у дома мощите на нашия велик светец, владетел и ктитор на манастири съществува от дълго време, но сега възникнаха конкретни условия за това”, – е заявил владиката Артемий за белградския вестник „Новости”. Той е обяснил, че преди четири години е изпратил писмо до Негово Светейшество сръбския патриарх Павле с молба СПЦ да поиска от Българската православна църква връщане на мощите, като се има предвид какво значение би имало събитието в тези съдбоносни дни за сръбския народ в Косово и Метохия.

„Идеята особено набра сила преди две години, откакто Банска се оживи. Преди два дена, в крайна сметка, получихме писмо от сръбския министър на културата Драган Коядинович, с което ни съобщи, че Синодът на Българската църква е взел решение мощите да се върнат. Разбира се, в Сърбия няма да се донесат целите мощи на крал Милутин, а само част от тях, понеже сръбският крал е високо почитан и в България”, – е изтъкнал владиката Артемий.

Той е уточнил, че сега предстоят интензивни контакти между сръбския и българския синод как точно да се осъществи пренасянето на мощите, включително и разговорите за това коя част от светинята да се върне у дома. „Не е реалистично да се очаква, че Българската православна църква ще отстъпи на сърбите целия кивот”, – е казал владиката Артемий.

Тъй като манастирът Банска е построен от този сръбски крал като негова гробищна църква, в Рашко-Призренската епархия смятат за логично мощите да се върнат в този манастир. Тук те са почивали от смъртта на крал Милутин през 1321 година до идването на турците, когато са пренесени в Трепча, а оттам по-късно и в София. Това е направено от тогавашния митрополит Силуан през 1460 година поради турските издевателства над християните.

По думите на владиката Артемий, пренасянето може да се осъществи идната година, а събитието ще бъде съпътствано от големи тържества и в двете страни. „Възнамерявахме да върнем мощите на крал Милутин до 2010 година, а ето Бог благослови това да стане и по-рано. Това е голяма и радостна новина не само за сърбите, останали в Косово и Метохия, но и за целия сръбски народ, най-вече в този момент, когато се решава бъдещето на южната ни област. Завръщането на краля вкъщи е във функция на обновлението на сръбския народ като цяло; можем само да благодарим на Бога и на Българската църква за проявеното разбиране спрямо нашата настойчивост”, – е подчертал владиката Артемий.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...