Епископ напуска Англиканската църква заради ръкоположението на жени


Епископ в Англиканската църква стана първият, който обяви, че е готов да приеме римокатолицизма след решението за ръкоположение на жени-епископи в Англиканската църква без да се вземат компромисни мерки за традиционалистите.

Негово преосвещенство Андрю Бърнам, епископът на англиканската епархия Ебсфлийт, се обърна към папата и римокатолическите водачи в Англия и Уелс, за да помогнат на него и епархията му да преминат към Рим.

Той се надява, че цели енории от неговата епархия ще се обърнат към католицизма, но ще им бъде позволено да се черкуват в сегашните си храмове под ръководството на католически епископи.

Епископ Бърнам – един от тримата “летящи епископи” в Англия, които обгрижват енории, които не желаят жени-свещеници – вече е бил във Ватикана, за да обсъди едно евентуално преминаване към Рим.

Той казва, че неговото решение е било наложено от вота в понеделник вечер на Генералния синод на Англиканската църква за въвеждането на жени-епископи в църквата без приемането на специални клаузи за англо-католиците и консервативните евангелисти, които вярват, че епископите трябва да са мъже.

Епископът твърди, че не би могъл да се довери на все още ненаписания кодекс за професионално поведение, който е обещан като гаранция на противниците на тази историческа стъпка, след като бяха отхвърлени по-твърдите предложения за “мъжки” епархии или по-категорична форма на “летящия епископ”, която получи прякора “суперепископи”.

Неговото решение може да предизвика масово напускане на традиционалистите, които считат, че за тях вече няма място в Англиканската църква.

Стотици вярващи се обърнаха към Рим, след като решението да се ръкополагат жени за свещеници през 1992 г. и законодателството, прието на следващата година, създадоха категорията на “летящите епископи”, които да обгрижват енориите [от друга епархия], които не желаят да са под опеката на жена-свещеник.

Повече от 1300 клирици са подписали петиция, с която заплашват да си тръгнат, ако започнат да се ръкополагат жени за епископи без специални клаузи, а вестник “Сънди Телеграф” разкри тази седмица, че няколко епископи са провели тайни разговори във Ватикана.

Епископ Бърнам обаче е първият, който публично заяви, че гласуването в понеделник, последвано от емоционални шестчасови дебати, след които един от епископите плачеше, ще доведат до неговото напускане на Англиканската църква.

В статия за изданието “Католик Хералд” той пише: “Кодексите за професионално поведение са подвижни пясъци. Сакраменталният живот на Църквата трябва се гради върху скала.”

“Как да разчитаме на кодекс за професионално поведение да създаде една работеща еклисиология, щом всяко предложение, което сме направили, за нашето включване беше категорично отхвърлено?”

“Това, за което смирено трябва да молим сега, е великодушни жестове от нашите католически приятели, особено от Светия отец, който добре разбира нашия копнеж за единство, и от архиереите на Англия и Уелс. Преди всичко ние молим за това да се намери начин да доведем нашия народ с нас.”

Епископ Бърнам каза пред “Дейли Телеграф”, че той все още не е започнал процеса на своето лично обръщане. Той очаква официален отговор от Ватикана за възможността да се приемат специални клаузи, които да позволят на неговите 120 енории в южна Англия да продължат да използват своите храмове и евентуално някои англикански молитви, ако приемат римокатолицизма.

“Това не е индивидуална мисия. Става въпрос за хората, които обгрижвам”, казва той.

Говорител на Католическата църква на Англия и Уелс заяви, че всички нови членове са добре дошли, но добави, че всеки трябва да се присъедини индивидуално, енориите не могат да бъдат приети целокупно.

Във вторник Ватикана осъди решението на Синода на Англиканската църква да се ръкополагат жени за епископи, а в сряда Руската православна църква заяви, че този вот ще “увеличи разцеплението” в Англиканската общност.

“Това решение, разбира се, е мъчително за междуцърковния диалог, тъй като отдалечава още повече Англиканската общност от апостолското предание”, добавя отец Игор Вижанов, секретар на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия. | telegraph.co.uk

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...