Жената става по-умна вследствие на раждането



Тази информация е публикувана в научното списание Scientific American magazine, съобщава днес информационния портал Агнуз. Двама американски професори, цитирани от изданието, са установили, че майчинството е свързано с изменения в размера и формата на отделни зони от мозъка и този процес може да продължи няколко десетилетия. Наблюдава се също изостряне на възприятията, стимулирано от естествената необходимост на жената да опознава и се грижи за детето си.

Причината за положителните изменения в мозъка са свързани също с освобождаването на хормони, както и с активизацията на неговите структури. Твърди се, че хормоналните колебания по време на бременността, раждането и кърменето увеличават размерите на клетки в отделни участъци на мозъка.

Невинаги жената субективно осъзнава тази промяна, тъй като непосредствено след раждането тя е твърде изтощена, а впоследствие – затормозена от грижите и усилията, които полага около отглеждането на детето.

Учените са установили също, че раждането в късна възраст е фактор на дълголетието, благодарение на новите сили, които получава мозъкът.

Според авторите на материала и други изследвания потвърждават тези наблюдения. В книгата си „Умът на майката”, Катрин Елисън пише: „В живота на жената няма друг период, когато й се налага да проявява такава съобразителност, както по време на отглеждането на малкото дете.”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...