СПЦ ще остане единна, независимо от разделянето на Сърбия и Черна гора



Източник: Подворие на СПЦ в Москва

Независимо от разделянето на Сърбия и Черна гора, Сръбската православна църква ще остане единна. Това заяви пред журналисти в Москва митрополит Амфилохий Черногорско-Приморски, който се намира в Русия във връзка с пренасянето мощите на свети Йоан Кръстител.

„Външните промени не оказват решаващо влияние на вътрешния живот на Църквата, на мисията й в света, – е отбелязал митрополит Амфилохий, в отговор на въпроса на кореспондент на ИТАР-ТАСС. – Дори точно обратното – така, през ХІХ век именно древната Сръбска църква е повлияла на утвърждаването на държавата на Балканите”.

„Когато Югославия се разпадна, Сръбската църква остана една за Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения, Македония, а сега и за новата самостоятелна държава Черна гора”, – е подчертал владиката. Той е отбелязал, че ролята му „като глава на Черногорската митрополия е да уважава държавните закони и да запазва единството на Църквата”.

За Църквата понятието „държава” и „нация” не са определящи, е изтъкнал митрополит Амфилохий. „Нейната вселенска мисия не е да разделя, а да обединява”, – е заявил владиката, като е направил аналогия със ситуацията в Русия: „Руската православна църква си остана единна на цялата територия на бившия Съветски съюз”.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...