Завърши Световната среща на религиозните лидери


Вчера в Москва завърши Световната среща на религиозните лидери. Участниците в срещата отправиха апел до народите по света, в който осъдиха екстремизма и тероризма, прикриващ се с религиозни лозунги, както и опитите да се наложи единен културен и политически модел на народите от различни цивилизации. Те нарекоха "глобална трагедия" положението, при което "по-големият дял от световните богатства се концентрира в ръцете на малцина, докато голяма част от човечеството тъне в нищета" и поискаха справедливо преразпределяне на световните богатства.

На пресконференцията след края на срещата Смоленско-Калининградският митрополит Кирил оцени положително работата и резултатите й. Според него съвместните призиви за мир от страна на духовните водачи могат да намалят значително напрежението в т. нар. "горещи точки". Той благодари на руския президент за съдействието му за форума.

"Г-н президентът изрази съгласие и готовност да предаде посланието, което приехме, на ръководителите на държавите от "Г-8" и ние се надяваме, че чрез президента на Русия ръководителите на "Г-8" реално ще се запознаят с него", каза митрополит Кирил.

Ръководителят на Организацията за ислямска култура и международни връзки на Иран аятолах Мохамад Али Тазхири заяви, че е необходимо да се борим с всички прояви на тероризма "независимо от неговите форми, дори ако това е държавен тероризъм". Заедно с това той отбеляза, че "има разлика между терора и съпротивата на народите. Народите имат право да се борят срещу окупаторите на техните земи". Той отхвърли възможността за диалог между неговата страна и Израел, въпреки че подчерта, че няма нищо против юдаизма като религия и че "двете велики религии (ислямът и юдаизмът) имат много общи неща".

Председателят на Съвета на мюфтиите на Русия шейх Равил Гайнутдин заяви, че проблемите и конфликтите трябва да се решават чрез диалог, чийто главен инструмент "не е желязото, нито металът, а словото зад масата за преговори". "Ние нямаме свои армии, нито пълномощия да даваме заповеди, но нашето оръжие е словото Божие", каза той.

В срещата, която продължи три дни, участваха много от лидерите и изтъкнатите представители на религиозните общности по целия свят, в това число и на християнските църкви. Не бяха поканени обаче Далай-лама – поради причини от политически характер, свързани с нежеланието на Русия да разваля отношенията си с Китай, и папа Бенедикт ХVІ, чието евентуално посещение в Русия се свързва с очакваното затопляне на отношенията между православния и католическия свят. Независимо от това делегацията на Римокатолическата църква беше една от най-многобройните и представителни делегации на форума. Покана за срещата не получи също така и вселенският патриарх Вартоломей. Това се обяснява с влошените отношения между РПЦ и Вселенската патриаршия, за което Православие БГ вече писа.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...