“Зелена” инициатива започна в семинарията “Св. Владимир”


Източник: St Vladimir’s Orthodox Theological Seminary

“Мисли космично и действай личностно”, призова д-р Елизабет Теокритоф в приветственото си слово към студентите, преподавателския състав и персонала на семинарията “Св. Владимир”, Ню Йорк, която обяви инициатива за екологична устойчивост в района на семинарията, замислена и планирана от о. Чад Хатфийлд, главен секретар на училището.

Инициативата, която започна в петък, 28 септември 2007 г., ще обхване широк кръг от практики – от мерки за съкращаване на енергийните разходи до съвместни мероприятия за рециклиране на отпадъци заедно с градски и областни учреждения – които ще станат част от живота на семинарията занапред. О. Чад обяви също, че “Св. Владимир” ще стане член на Дружество “Преображение”, екологична организация под шапката на Постоянната конференция на православните епископи в Америка (SCOBA).

В своето слово д-р Теокритоф перифразира популярния лозунг за екологична ангажираност, “Мисли глобално и действай локално”, и вместо това погледна на екологичните кризи от богословска перспектива, включвайки кратки пасажи и мисли от църковните отци, които показват техните собствени нагласи и практики по отношение на творението. Нейното обръщение, озаглавено “Аз вярвам в Твореца на небето и земята”, беше специално фокусирано върху православното богословие, като притежаващо същностните вярвания, необходими за преобразуване на природозащитното движение от просто едно групово упражнение по гражданско съзнание в такова, при което целите са прослава на Твореца и способността да се вижда образа на Бога във всичко.

Засягайки православната практика на подвижничеството, тя отбеляза по-нататък: “Ние не можем просто да практикуваме “3-те букви” на популярното екологично движение – “Намали, Повторно използвай и Рециклирай”. Като православни християни, ние по-скоро практикуваме една четвърта: “Обуздай желанията си”, тъй като всички привидно частни избори имат глобални последици. “Ние имаме различен дневен ред [от популярното природозащитно движение], макар и да си сътрудничим един с друг. Християните носят откровение за светската кауза”, заяви тя. “А накрая нищо вече не е “светско” поради Въплъщението на нашия Господ като “космичен прах” и поради Неговото Разпятие под откритото небе.”

Д-р Теокритоф, която завърши своя докторат по литургично богословие под научното ръководство на епископ Калистос (Уеър), понастоящем пише богословие на творението за поредицата “Основи” на Издателството на семинарията “Св. Владимир”.

На откриването на инициативата също присъства, по покана на отец Чад, и Кенет Грихън, директор на Отдела за обществени сгради на гр. Йонкърс, който информира семинарската общност за инициативите на града за управление на отпадъците и отговори на трудни въпроси относно възможностите за рециклиране.

Целодневната програма приключи с раздаване на екологични материали на академичната общност и със семинари по различни екологични въпроси.

Снимка: Семинарията е разположена сред красива природа

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...