Изявление на срещата на Предстоятелите на Православните църкви в Аман



Следвайки инициативата за диалог и помирение, прокламирана от Йерусалимската патриаршия и Негово блаженство патриарх Теофил III през ноември 2019 г.,  в столицата на Йордания се проведе братска среща на православното семейство с участието на патриарси и представители на редица Православни църкви. Целта на срещата бе да се възобнови диалогът и да се защити единството между православните братя.

Като резултат от срещата предстоятелите и делегатите излязоха със следното изявление:

На 26 февруари 2020 г. в Аман (Йордания) се състоя среща на предстоятелите и представителите на редица поместни Православни църкви с цел възстановяване на единството и помирение в Светото Православие. Участниците в срещата подчертаха, че споделят загрижеността на Йерусалимския патриарх Теофил за сериозната опасност от разкол в рамките на нашето православно общение.

В срещата участваха следните делегации: на Йерусалимската православна църква начело с Блаженейшия патриарх Йерусалимски Теофил, на Руската православна църква начело със Светейшия патриарх Московски и Всерусийски Кирил, на Сръбската православна църква начело със Светейшия патриарх Сръбски Ириней, на Румънската православна църква начело с Негово високопреосвещенство митрополита на Търговище Нифонт, на Полската православна църква начело с Негово високопреосвещенство архиепископ Люблински и Холмски Авел и на Православната църква на Чешките земи и Словакия начело с Негово блаженство митрополита на Чешките земи и Словакия Ростислав.

Участниците изразиха благодарността си на Негово величество краля на Йордания Абдулах II, крал на Хашимитското кралство и пазител на християнските и мюсюлманските светини в Светата Земя, а също и на народа на Йордания за съдействието им за провеждането на това събрание в йорданската столицата Аман, като отбелязаха и големия принос на Негово величество за междуконфесионалния диалог на международно ниво.

Участниците също така благодариха на Йерусалимската патриаршия и Негово блаженство патриарх Теофил за всичките му неуморни усилия, целящи да проправят пътя към диалога и обединението на братята в скъпоценния дух на единството, като отбелязаха, че изхождащата от Йерусалим светлина свидетелства, че Светият Град запазва своя многоконфесионален и многокултурен характер, радвайки се на битието си на гостоприемен дом за трите авраамични религии – християнството, юдаизма и исляма.

Делегациите заявиха, че срещата цели да укрепи братските връзки между братята и техните църкви, да съдейства за връзките на Христовия мир сред тях, да защити единството на Православните църкви и да възобнови диалога с молитвена надежда за помирение там, където е имало разногласия.

В атмосферата на братска любов събралите се на срещата се съгласиха, че решенията, засягащи въпросите с общоправославно значение, включително предоставянето на автокефалия на отделните църкви, трябва да стават в духа на всеправославен диалог и единство при всеправославен консенсус.

По отношение на съществуващата в момента църковна ситуация в Украйна участниците заявиха, че за нейното изцеление и помирение е необходим всеправославен диалог.

По въпроса за Северна Македония делегациите заявиха, че този въпрос трябва да бъде решен чрез диалог в рамките на Сръбската православна църква при всеправославна подкрепа.

Относно Черна гора делегациите настойчиво призоваха съответните власти да уважават и защитават основополагащото право на собственост, включително и собствеността на църквата.

Делегациите са съгласни с това, че трябва да се съберат отново като братя, желателно преди края на тази година, за да заздравят връзките на общението чрез молитва и диалог. Участниците се надяват, че Негово светейшество Вселенският патриарх Вартоломей с неговото познато предимство по чест ще се присъедини към този диалог заедно с другите братя-предстоятели.

Делегациите приеха призива на своя брат патриарх Теофил III да отправят молитва за целия свят, за прекратяване на войните, болестите и страданията, за всички християни, а също и за единството на Православната църква. Тази молитва трябва да се състои в Църквата-Майка, в Храма “Възкресение Христово” (Божи Гроб) в Йерусалим, пред светия Гроб на Христос, от който Той е възкръснал и възвестява Своя мир на целия свят.

| Orthodoxia.info

 

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...