Йерусалимският патриарх Теофил ІІІ на посещение в ССЦ



Източник: ССЦ

ПатриархТеофил ІІІ, глава на Йерусалимската патриаршия, е бил приет вчера от генералния секретар на Световния съвет на църквите пастор Самуел Кобия в седалището на организацията в Женева на първата им официална среща след избирането му през 2005 година.

Патриарх Теофил – първият йерусалимски патриарх, който посещава ССЦ – е изказал признателността си за усилията на ССЦ в утвърждаването на мира в Близкия Изток и за изразената солидарност с християнското малцинство в Светите земи. Той е потвърдил отново поетата отговорност на неговата църква за активно участие в живота и работата на ССЦ. Патриархът е приветствал връщането на фокуса върху духовността в ССЦ и е подновил поканата си към генералния секретар да посети Йерусалим.

Основно арабскоговорящата Йерусалимска патриаршия е най-голямата християнска общност в Светите земи, юрисдикцията й се простира върху палестинските територии, Израел и Йордания. Традиционна пазителка на най-почитаните християнски свети места, Църквата е една от основателките на Световния съвет на църквите. Самият патриарх Теофил е бил член на Централния комитет на ССЦ от 1988 до 1991 година. При посещението си в ССЦ Йерусалимският предстоятел е бил придружаван от митрополит Василий Кесарийски, архиепископ Аристарх Константински (главен секретар на Светия Синод) и архиепископ Теофан Герасонски.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...