Казахстан – пример в междурелигиозните и междуетнически отношения



Източник: GAZETA.KZ

Казахстан показва пример за „правилното разбиране и сътрудничеството в областта на междурелигиозните и междуетнически отношения” спрямо съседните страни. Това мнение е изказал митрополитът на Цариградската патриаршия във Франция Емануил при срещата си в Париж с посланика на Казахстан Аманжол Жанкулиев, е предала агенция „KZ-today”.

Казахстан е „най-голямата и важна страна” в Централна Азия и представлява модел на „политическа стабилност и мирно добросъседство”, е подчертал митрополит Емануил. Той е изразил признателност към ръководството на Казахстан за разбирането, че международният диалог е един от ключовите начини за осигуряване на мира и съгласието в многонационалното общество, за подобряването на благосъстоянието на съставляващите го народи, като при това е отбелязал заслугите на президента Нурсултан Назърбаев в развитието на междурелигиозния диалог в Казахстан и в целия свят. По мнението на Френския архиерей преизбирането на Назърбаев за президент е залог за по-нататъшното демократическо развитие на страната.

Митрополитът е заявил, че неведнъж е бил в Казахстан, като е участвал и в Първия конгрес на лидерите на световните и традиционни религии през 2003 година. Той е потвърдил също така намерението на Константинополската православна църква, начело с патриарх Вартоломей, да участва в предстоящия Втори конгрес на религиозните лидери, който ще се състои през септември 2006 година в Астан.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...