В Москва отслужиха панихида за героите на сражението при Плевен


Източник: patriarchia.ru

На 10 декември в Москва пред Параклиса-паметник на руските гренадири беше тържествено почетена паметта на воините, загинали при Плевен. По благословение на Негово светейшество патриарх Алексий панихидата беше отслужена от Люберецкия епископ Вениамин, викарий на Московската епархия, в съслужение с настоятеля на параклиса протойерей Александър Салтиков и московското духовенство.

По традиция с реч към събралите пред Параклиса-паметник се обърна българският посланик в Русия г-н Илиян Василев. В церемонията участваха войници от московския гарнизон и възпитаници на кадетските корпуси.

През 1877 г. при българския град Плевен става най-известното сражение на Руско-турската война, в което руските войски, предвождани от генерал Скобелев, се бият с турците на Осман паша. 40 хиляди руски войници дават живота си, за да освободят България от османско робство.

Параклисът-паметник е издигнат през 1887 г. с пожертвувания на руските гренадири в памет за другарите им, загинали във войната. Традицията да се отдават на това място публични почести на воините, „дали живота си за Църквата и Отечеството”, се е запазвала до октомврийския болшевишки преврат през 1917 г. През годините на атеистичното богоборство параклисът, както и хиляди други светини, е бил затворен и разрушен.

През 1993 г. Параклисът-паметник на героите на Плевен беше възстановен от Дружеството на ревнителите за православна култура и осветен отново от Негово светейшество патриарх Алексий II. От този момент и до днес той е един от центровете на православните събирания и проявите на славянска солидарност в Москва.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...