Камбани бият в Москва след 80-годишно заточение в Харвард


Комплект от църковни камбани забиха за пръв път в петък, след като бяха върнати на най-стария московски манастир от Съединените щати близо 80 години, след като са били продадени за скрап от Сталин.

Съветските власти свалили 18 камбани от Даниловския манастир като част от антирелигиозната си кампания и ги обявили за продажба.

Американският индустриалец Чарлз Крейн ги спасил от претопяване и ги дарил на Харвардския университет в САЩ, където били окачени в една кула в продължение на десетилетия.

Завръщането на камбаните, финансирано от руски магнат милиардер, беше представено като мощен символ на стремежа на Кремъл да възроди православните традиции, унищожени от Болшевишката революция и съветската власт.

“Камбаните, които бяха в принудително изгнание повече от 80 години, се завърнаха”, каза Московският патриарх Алексий ІІ, след като ги освети. “Благодарим на всички, които ги запазиха през онези тежки години.”

“Манастирските камбани отново ще призовават вярващите към молитва и ще им разказват за красотата на православните богослужения и православните традиции. Те ще призовават хората към мир”, каза още той.

Руският президент Дмитрий Медведев удари камбаните три пъти, последван от бизнесмена милиардер Виктор Векселберг, който финансира операцията по връщането им и отливането на точни копия за Харвард след години на преговори с университета.

През 2007 г. копията на камбаните бяха осветени на тържествена церемония в Москва и транспортирани до Съединените щати, а първата от оригиналните камбани се завърна в Москва.

“Успехът на този проект стана възможен, тъй като усилията на държавата, Църквата и обществото бяха обединени както вътре в страната ни, така и в чужбина”, каза Векселберг в словото си в манастира. | reuters.com

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...