Католиците наградиха дякон Андрей Кураев


Източник: Интерфакс

Католическата църква в Полша награди дякон Андрей Кураев с медала "Св. Алберт Хмельовски" за "многогодишната му мисионерско-евангелизаторска дейност на територията на страните от ОНД". Церемонията се състоя на 15 декември във Варшава, в замъка на последния полски крал Станислав Понятовски.

"Като клирик на Руската православна църква, която през XX век бе подложена на гонения, съпоставими само с тези през първите векове на християнството, отец Андрей избра за своя главна цел проповедта на Евангелието сред хората, насила откъснати от вярата. Чрез своите лекции, срещи, в това число дори и на рок-концерти, той носи на хората Христовото слово и надежда", заяви единственият православен депутат на полския парламент Евгений Чиквин, връчвайки медала на отец Андрей. На церемонията беше прочетено също така и приветствие от страна на полския президент Лех Качински.

В отговора си награденият заяви, че принадлежи към едно самоотвержено поколение на православните мисионери и че днес Русия се нуждае особено от мисионери.

Според него мисионерството в Русия е сложна задача в частност и поради това, че "Православната църква усеща много силно присъствието на Бога в своя живот, и това създава ефект на психологическо монофизитство, когато изглежда, че Бог ще направи всичко вместо нас. И оттук любимото свещеническо изречение: "Господ сам ще доведе в храма когото трябва". Трябва да пилея голяма част от силите си, за да се боря с това антимисионерско настроение", каза той.

В същото време работата на мисионера е радостна, каза отец Андрей и добави, че за него като мисионер "не съществува фактът на разпадането на СССР". Той съобщи, че наскоро е чел лекции в Лвов, а също и в градовете на Узбекистан и Киргизия. Планира се пътуването му до Гродно (Беларус).

Наградата "Св. Алберт Хмельовски" се връчва всяка година на видни християнски дейци и политици за мисионерска, икуменическа, благотворителна дейност. В миналото тя е била присъждана на експрезидента на Полша Лех Валенса, на майка Тереза, на Смоленско-Калининградския митрополит Кирил и други.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...